24 Ekim 2012 Çarşamba

İnternet Olmadan Kablosuz , Mors Alfabesi ile mesaj





kablosuz veri transferi 
Bilgisayarımızın seri port bağlantı noktasını kullanarak ücretsiz mors alfabe düzenleme yazılımı ile klavyeden yazdığımız tuşları mors alfabesine dönüştürüp onlarıda Radyo Frekans Sinyalleri aracılığıyla alıcı arkadaşlarımıza göndereceğiz. Öncelikle aşağıdaki malzemeleri 
Bilgisayar tamircileri veya elektronikçilerden temin etmeliyiz. 

Birtane 9 bacaklı RS232 Konnektör. (Bilgisayar ile monitor arasındaki bağlantıyı sağlayan kablonun ucu) 
Birtane 1000 MHz (1 Megahertz) osilatör. RF sinyalleri oluşturup gönderecek. 
3 adet timsah krokodil klepsi. (kırmızı,siyah ve yeşil renk kablo) 
Mors alfabesinde gönderilen verilerin şifrelenmesini ve deşifre edilmesini sağlayacak ücretsiz alıcı ve verici programlar.İlerleyen adımlarda indirme linki mevcut. 
Muhtelif proje malzemeleri. 


İlk olarak RS232 konnektörün 4 numaralı bacağına kırmızı kabloyu, 5 numaralı bacağınada siyah kabloyu lehimliyoruz. 

Daha sonra osilatörümüzün toprak bacağına siyah renkli kabloyu, güç hattına da RS232 konnektörden gelen kırmızı renkli kablonun ucunu bağlıyoruz. Yeşil renkli krokodil klepsinin bir ucunu da anten bacağına takıyoruz. 


Projemizin donanım kısmı böylece bitmiş oluyor. Şimdi bilgisayarımıza ücretsiz yazılımları kurmak işlemiyle buyrun devam edelim. 
/* */

Mors Code Verici Program Ayarları
Download : Hotfile.com: One click file hosting: verici_programi.rar

Programın menülerine göz atacak olursak: 
İlk olarak Radio menüsü karşımıza çıkacak. Default olarak AM High Tone seçili olacaktır. Projemizde AM sinyali kullanacağımız için bu ayarı değiştirmiyoruz. CW sinyali uzak mesafelere kaliteli sinyal göndermek için seçilir. Pahalı ve karmaşık sistemlerdir. Repeat Message seçilirse ekrana yazdığımız mesaj alıcının daha kolay alması için sürekli gönderilir. 


Sistemin dakikada göndereceği kelime sayısını Speed menüsünden resimde görüldüğü gibi ayarlıyoruz. 

Verilerin gönderileceği port numarasınıda Com Port Menüsünden seçiyoruz. 
/* */

CwGet Alıcı Programı Ayarları

Verici programın detayları bu kadar. Ekrana yazdığınız mesaj artık internet bağlantısı olmadan, kabloya ihtiyaç duymadan ve en önemlisi ücretsiz olarak arkadaşınız veya alıcı tarafından alınabilir. 
Şimdi gelelim alıcının yapması gereknlere. İlk olarak alıcı bilgisayarına Mors alfabesini deşifre eden CwGet isimli ücretsiz yazılımı indirip kuruyoruz. 
Programı kurduktan sonra hiç bir ayarını değiştirmemize gerek yok. Resimde görüldüğü gibi bir ekran çıkar. Bilgisayar mikrofon girişi ses algılamaya başlarsa alt ve üst tarafda buluna bölümlerde dalga boyları görülmeye başlar. 

Download : Hotfile.com: One click file hosting: Alici_programi.rar

Şimdi bilgisayarımızın ses çıkışına bir kulaklık takıyoruz. Verici programından gönderilen sinyalleri alan kulaklık (resimde görüldüğü gibi ses dalgaları oluşuyor) CwGet programı sayesinde mors alfabesini deşifre ederek ekrana vericiden gelen mesajı yazıyor. 
Şunuda belirtmek isterim ki; el radyosu kullanarak bilgisayar ihtiyacı olmadan vericinin gönderdiği mesajları alabilirsiniz. Yapmanız gereken radyonun frekans kısmın AM konumuna arama çubuğunuda 1000 MHz kısmına getirmek. Kulaklık yardımıyla mors sinyallerini alabilirsiniz. MORS alfabesinde uzmansanız onları deşifre etip mesajları duyabilirsiniz. 

İsteğe bağlı olarak donanım elemanları şekilde görüldüğü gibi delikli plaket veya bakır levha üzerine montaj edilerek rahat ve şık bir kullanım kolaylığı sağlanabilir. 


MORS alfabesi hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olup bu konuda uzmanlaşmak isteyen arkadaşlar var ise: Cw Play, Morse Mad, NuMorse, MorseCat gibi ücretsiz yazılımları deneyebilir. 
Eskiden haberleşme belirli zamanda belki Mors alfabesi ile yapılıyordu elimizden geldiğince dilimiz döndüğünce yabancı kaynaklardan yararlanarak dan aynı şekilde çeviriler ve deneyim ile sizlere paylaştık umarımfaydalı olur . 
Selametle kolay gelsin . 

Hiç yorum yok: